Històries del sud

El blues del diumenge

Posted in música by jordimartifabra on 21 febrer 2012

 Sol de tardor, aroma intens de botifarra, nens jugant a futbol, peluts remenant discos de vinil a les paradetes, ciclistes despistats i, de fons, la hipnòtica música del desert. En l’edició en què arriba als vint anys, el Festival de Blues de Cerdanyola va organitzar al parc del Turonet l’habitual festa de diumenge amb un cartell on, al costat dels coneguts noms locals (Big Mama, Monica Green), hi figuraven dos dels exponents del singular arrelament que la guitarra elèctrica ha tingut en terres saharianes: el malià Vieux Farka Touré (fill del llegendari Ali Farka Touré) i el grup tuareg Tinariwen.

Farka Touré fill ha començat ara a girar pel món, després d’enregistrar un disc notable, on sona la postrera guitarra que el seu pare va gravar pocs mesos abans de morir i la característica kora del seu padrí, Toumani Diabaté. A l’excel·lència d’uns progenitors tan il·lustres, Vieux Farka Touré hi ha afegit de la seva collita tocs de rock i de reggae. El resultat és un disc fresc i robust, perfectament presentat i orientat a les oïdes globals i no necessàriament iniciades en la música africana més crua. Ara bé, pel que es va veure a l’escenari de Cerdanyola, al jove Vieux Farka Touré encara li falta un bon tros de camí per arribar al nivell dels seus protectors en el directe. Està clar que és un molt bon guitarrista i que alguna cosa ha heretat del seu genial pare, però el seu repertori sembla que encara estigui definint-se, a la recerca d’un estil propi. El fet d’acompanyar-se d’un baix i d’una bateria convencionals, a més, resta caràcter al conjunt i ho fa sonar tot força previsible.

El directe dels veterans Tinariwen resulta molt més contundent, consolidat i reconeixible. Els integrants d’aquest vistós grup tuareg, embolicats en els seus turbants blaus, presenten un curriculum boirós on les guitarres es combinen amb els camps de refugiats al sud d’Algèria i els kalashnikov. Així, abans de donar-se a conèixer en els circuits internacionals, aquests habitants del desert van estar a sou del coronel Gaddafi i més tard van combatre contra el govern del Mali.

En qualsevol cas, actualment els Tinariwen són músics impecables i carismàtics que han enregistrat el seu tercer disc a la capital maliana, Bamako. Tot i la baixa de la seva cantant titular, a Cerdanyola van seduir sense més ajuda que un baix, un tambor i tres guitarres elèctriques intercanviant saviament ritme i melodia. Mentre al parc del Turonet es feia fosc, van anar trenant una música densa, atmosfèrica i plàcida. Ideal per a un diumenge de tardor.

Vieux Farka Touré i Tinariwen

XX Festival de Blues de Cerdanyola. Parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès). 21 d’octubre de 2007

Publicat al diari El Punt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: