Històries del sud

De canyes i fang

Posted in Folk, Uncategorized by jordimartifabra on 22 febrer 2012

Fa cent anys, Blasco Ibáñez va titular Cañas y barro la seva popular novel·la sobre la dura vida als arrossars de l’Albufera. Dilluns passat, els tortosins Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i el cantaor de Xàtiva Pep Gimeno Botifarra van cantar al Palau de la Música l'”Havanera de canyes i fang”, un cant compartit al plaer de viure on expliquen com van xalar durant quinze dies, tancats en una barraca del delta de l’Ebre per cuinar paelles i gravar un àlbum que es diu així: La barraca.

La refrescant havanera va ser un dels punts culminants en la presentació a Barcelona d’un espectacle que, després de fer-se a llocs com Xàtiva, Tortosa i Manresa, ja està rodat, equilibrat i amb els papers ben repartits. Els Quicos fan gala de la seva sapiència escènica, amb aquelles dosis de comicitat que els han convertit en l’exponent més potent de la cultura de les Terres de l’Ebre. I a Botifarra, com sempre, se’l va veure sobrat de carisma, amb una veu que vessa la mateixa emoció franca als temples urbans i als corrals dels pobles.

La devoció per sant Vicent Ferrer, la rivalitat per veure qui cuina el millor arròs, les fascinants melodies dels antics cants de batre, la sornegueria de les jotes i els fandangos, el refinament del bolero o l’enyor dels emigrants són algunes de les pistes que Quicos i Botifarra han explorat junts en aquesta barraca que traspua amistat i sentiments a cabassos. I això en fa un àlbum molt especial, encara més en aquests temps tan descarnats que ens ha tocat viure.

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i Pep Gimeno ‘Botifarra’ amb la seva rondalla
Cicle Tardes al Palau. Palau de la Música Catalana (Barcelona). 20 de febrer
Publicat al diari El Punt Avui

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: