Històries del sud

Com un huracà

Posted in flamenc by jordimartifabra on 1 gener 2012

S’ha acabat l’agost, i amb ell el cicle de concerts Palau 30, el darrer dels quals el va protagonitzar Ginesa Ortega, cantaora temperamental i una de les cares joves que a principis dels anys noranta van renovar profundament el nostre flamenc.

Aquesta gitana catalana, nascuda a Metz i criada a Cornellà de Llobregat, va tenir una irrupció fulgurant revisant El amor brujo amb l’Orquestra del Teatre Lliure i passejant-lo arreu del món, o col·laborant amb La Fura dels Baus en diversos projectes. Després ha seguit una trajectòria intermitent, amb una producció discogràfica que s’ha anat fent més aviat escassa i dispersa, facturant versions de tota mena (de Serrat a Bob Marley i de Dulce Pontes a Billie Holliday) i oferint flirtejos amb variades estètiques. I malgrat tot, pel que es va veure dimarts, quan s’asseu en una cadira i es concentra en els pals flamencs pot cantar amb la força d’un huracà.

S’havia anunciat que actuaria acompanyada de tres joves instrumentistes, però va aparèixer finalment amb Juan Ramón Caro, un guitarrista deliciós i versàtil, fill de cantaor i forjat al caliu de les penyes flamenques barcelonines; un instrumentista avesat a actuar com a solista, però també a acompanyar el ball o el cante. En el darrer concert, guitarrista i cantaora van construir un breu passeig en quatre etapes pel flamenc més encès. Ginesa va arrencar extravertida amb la salabror atlàntica de les alegries i la foscor rítmica i hipnòtica dels tangos; després va recollir-se amb uns fandangos per retre homenatge a la Granada de Lorca i Morente, i finalment va desembocar en unes buleries, combustibles i esclatants, que van ser el millor de tot i que van posar un punt i final apoteòsic.

Ginesa Ortega. Mas i Mas Festival. Sala de cambra del Palau de la Música (Barcelona), 30 d’agost de 2011. Publicat al diari El Punt Avui.
Tagged with: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: