Històries del sud

Les trampes d’Eurovegas i la resposta ciutadana

Posted in Uncategorized by jordimartifabra on 14 Octubre 2012

.

.

.

[Publicat a la revista Carrer 125]

Des del principi fins al final, la història del macrocasino Eurovegas i els plans per instal·lar-lo al Delta del Llobregat ha estat un episodi marcat per la poca transparència, la demagògia, les trampes i els tripijocs polítics i mediàtics. Però, per contra, ha servit també perquè s’articuli una resposta ciutadana i perquè es prengui consciència del valor i la fragilitat que té aquest espai natural enmig de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Poques vegades un projecte urbanístic que afecta profundament el territori ha acumulat tants arguments per part dels seus detractors i tanta opacitat per part dels seus promotors. Contra Eurovegas s’han esgrimit raons ambientals, sanitàries, agràries, socials, econòmiques, urbanístiques, morals, paisatgístiques, legals, de seguretat ciutadana… I a favor d’Eurovegas… pocs arguments, més enllà d’una desafortunada i demagógica referència a les cues d’aturats catalans feta pel president Mas des d’un dels pols tecnològics del planeta, Massachussets.

Un bon nombre de personalitats s’han pronunciat públicament contra el projecte i hi ha hagut articles d’autoritats especialitzades en els camps més diversos fent pedagogia sobre els perills que s’amagaven en aquesta quimera (perquè això sí que era una autèntica quimera, i de les grosses). Però l’oposició més ferma i sistemática als tripijocs de Sheldon Adelson amb la connivència del Govern de la Generalitat l’ha assumit la Plataforma Aturem Eurovegas. Aquesta plataforma ciutadana es va constituir el 16 de març passat, pocs dies després que l’alcalde del Prat de Llobregat, en el ple municipal, acusés el govern de la Generalitat de deslleial per manca d’informació absoluta sobre el projecte i de tenir moltes coses per amagar. A partir de la ja existent SOS Delta del Llobregat, que agrupa les associacions ecologistes que treballen al Delta del Llobregat, la Plataforma va anar incorporant entitats i ciutadans per fer front comú contra Eurovegas i defensar el territori, amb un funcionament assembleari i diverses plataformes locals al Prat de Llobregat, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gavà, Viladecans, Sant Boi, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat. Cinc dies després de constituir-se la Plataforma, el 21 de març, els seus integrants signen un manifest on es detalla perquè s’oposen al projecte d’Eurovegas, sigui al Delta del Llobregat o en qualsevol altre lloc (http://aturemeurovegas.org/manifest). Posteriorment, el 29 de maig, setanta-set personalitats, de filòsofs a artistes i d’arquitectes a científics, signen un manifest en la mateixa línia (www.eurovegasno.org). Per seguir la història de l’oposició ciutadana al projecte també és de consulta obligada el número especial que va publicar el setmanari La Directa, amb una part dedicada a la necessitat de salvar el Delta del Llobregat i una altra a explicar qui és Sheldon Adelson.

En pocs mesos, la Plataforma ha realitzat xerrades i debats, bicicletades i marxes, manifestacions brandant carxofes com la que es va fer a la plaça Sant Jaume el passat 17 de juny, protestes davant la visita de la delegació de l’empresa Las Vegas Sands als terrenys del Baix Llobregat, etc. L’activitat de la Plataforma havia de culminar amb un gran concert gratuït, el 15 de setembre a l’estadi municipal de Cornellà, amb l’actuació d’Estopa, Sílvia Pérez Cruz i Kiko Veneno, entre altres, i la conducció del periodista de Cornellà Jordi Évole, una de les personalitats que més s’ha significat contra Eurovegas.

En saber-se que la desgràcia havia caigut finalment a Alcorcón, el concert es va reconduïr finalment en un acte festiu a la platja del Prat sota el lema “Eurovegas ni aquí ni enlloc”, en solidaritat amb la Plataforma Eurovegas No de Madrid.

La trampa final

El 6 de setembre, l’endemà que Esperanza Aguirre somrigués amb la cara de qui ha apostat bé al póquer per anunciar que ‘intuïa’ que l’Eurovegas se n’aniria cap a la seva comunitat, el president Artur Mas va despenjar-se amb unes declaracions on assegurava que les condicions perquè Eurovegas s’instal·lés a Catalunya havien caducat l’1 de setembre, i que així li havia dit Andreu Mas Colell a l’empresa d’Adelson el 19 de juliol. Si hagués estat així, perquè no ho van explicar al juliol, o a l’agost, o l’1 de setembre? Perquè va esperar-se a que se sapigués que el complex se n’anava a la comunitat de Madrid? El 7 de setembre, nova jugada: es presenta el projecte Barcelona World, un parc temàtic al voltant de Port Aventura; del bracet del govern de la Generalitat apareix La Caixa i un altre personatge que no inspira precisament confiança: Enrique Bañuelos, empresari valencià enriquit amb la bombolla immobiliària i relacionat amb Iñaki Urdangarín.

L’1 d’octubre, Artur Mas signa el decret de dissolució del Parlament i convoca eleccions, renascut com a defensor del dret a l’autoderminació dels pobles, a cavall de l’èxit d’una manifestació, la de l’11 de setembre, convocada per la societat civil. A la nit, Xavier Bosch entrevista Artur Mas a Televisió de Catalunya durant més d’una hora i la paraula Eurovegas, que tantes i tantes pàgines ha ocupat en els mesos anteriors presentada com la salvació de la crisi, ja no es pronuncia ni una sola vegada. Sembla que aquí no hagi passat res, però l’endemà, 2 d’octubre, totes les plataformes locals d’Aturem Eurovegas es reuneixen en assamblea al Prat per decidir com continuar treballant. Ara per ara, el parc agrari del Llobregat no es tocarà. Poc o molt, l’oposició organitzada de la gent al pla d’Eurovegas ha influït en el desenllaç de la història; avui hi ha més consciència que fa uns mesos sobre la necessitat de preservar aquest tros de terra fértil al costat de la ciutat. Hi ha massa interessos en joc i les temptacions d’especular-hi són massa grans com per afirmar que aquest frágil ecosistema està definitivament sà i estalvi, però com va passar a les Terres de l’Ebre quan es va promulgar el Pla Hidrològic Nacional, tot l’assumpte d’Eurovegas ha servit al menys per esperonar la consciència territorial al Baix Llobregat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: