Històries del sud

Miquel Gil i Nico Roig. Frec a frec

Posted in Folk, música by jordimartifabra on 10 febrer 2012

.

.

A la nostra societat s’estan dissolent moltes coses. Una d’aquestes és el límit entre les escenes i els estils de la música popular. Atents a aquesta tendència, els organitzadors del Tradicionàrius han reprès una vella idea i han muntat una sèrie de trobades en què una figura de la música d’arrel i una altra del flamant món del pop català preparen un concert conjunt. La trobada a l’escenari entre els folkies i els indies.

El primer d’aquests concerts va presentar-se amb dos músics inquiets. En un costat del ring, l’univers de xiuxiueigs tremolosos i l’urbanisme postmodern de Nico Roig. A l’altre, la veu terrosa de Miquel Gil, mestre en l’art de barrejar els pals de la tradició oral amb la poesia actual. El resultat: tots dos guanyadors.

Asseguts frec a frec, amb només dues guitarres, Gil i Roig van anar alternant els repertoris respectius, aportant cadascú elements nous a les cançons de l’altre en un exercici de risc que per a l’espectador, massa acostumat a espectacles calculats i mesurats, resulta francament agradable. Hi va haver imperfeccions, però grans troballes estètiques, com ara la coronació d’una de les millors peces de Nico Roig, “La gent així”, amb la melodia d’una albada cantada per l’exintegrant d’Al Tall; l’enriquiment de “La Rosa de paper”, poema d’Estellés musicat per Miquel Gil, amb els puntejos de la guitarra de Nico, o la constatació que la jovial i moderna “L’autobús buit”, també de Nico Roig, podria haver format part perfectament del repertori del Grup de Folk.

Miquel Gil i Nico Roig. XXV Tradicionàrius. CAT (Barcelona), 19 de gener de 2012
Publicat al diari El Punt Avui
Il·lustració: George Wesley Bellows, Dempsey and Firpo (1924)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: