Històries del sud

Fúria negra

Posted in Uncategorized by jordimartifabra on 26 Juny 2011

La sala Bikini va quedar a mig omplir, però l’ambient no va trigar gens a encalentir-se. Del tot previsible quan sona l’afrobeat, aquest cóctel desbocat de polirrítmia africana i funk.

Seun Kuti, el més petit dels molts fills que va tenir el cèlebre Fela Kuti, no fa ni més ni menys que el que va aprendre a fer amb el grup del seu pare des que era nen: alternar els solos de saxo alt amb una veu ferotge, contorsionar-se com un esperitat amunt i avall per l’escenari, treure’s la camisa per mostrar el tors negre, criticar les multinacionals que actúen a Nigèria com a sangoneres, reivindicar la legalització de la marihuana…
El ritme frenètic i la càrrega política defineixen aquesta música, subversiva per definició, enfrontada des dels anys seixanta als abusos i la repressió a l’Africa negra. Una música pensada per a les discoteques però gens hedonista, més aviat de combat: de l’afrobeat potser se’n diria avui música indignada. Seun Kuti la perpetua pel món (procurant no trobar-se amb el seu germanastre, i també saxofonista, Femi Kuti) envoltat de catorce músics que han heretat el nom de la banda de Fela, Egypt 80 (tot i que no arriben a les desenes d’integrants que podia reunir el seu pare a l’escenari) i que podrien ressuscitar un mort amb els batecs de la secció rítmica, els esbufecs dels vents i els balls de les coristes. A Bikini va sonar algun dels clásics de Fela, com Zombie, però el gruix de cançons van ser del darrer disc de Seun, From Africa with fury: rise, amb un so que no té res de nou, però que conserva la fúria.

Seun Kuti
Bikini (Barcelona). 17 de juny de 2011

Publicat als diaris Avui i El Punt

Tagged with: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: