Històries del sud

Camins aspres

Posted in Històries de l'oest by jordimartifabra on 1 Mai 2011

·

·

·

·

·

El ponentí Xavier Baró vola per lliure. Enguany ha publicat un disc poderós, La màgica olivera (Khlämor), on s’ajunten sensibilitat poètica i música de tradició oral. Dijous va arribar a l’Heliogàbal per, teòricament, presentar aquest álbum. A la pràctica van sonar quatre peces del nou repertori i el músic i poeta va dedicar-se més als dos discos anteriors, Flors de joglaria i Lluny del camí ral.

Amb espectral estampa i flanquejat per Txabi Ábrego (mandolina i guitarres), va començar amb la tradicional “A la plaça fan ballades” i amb dues sensacionals balades històriques (“Bac de Roda” i “Girona està sitiada”). I després ja va anar virant cap a composicions dels treballs anteriors, amb lletres d’una insòlita profunditat literària. Insòlita perquè en temps de lleugeresa efímera com aquests, els versos visionaris carregats de simbolisme de Xavier Baró suposen una meravellosa excentricitat. I musicalment, tres quarts dels mateix: els darrers anys, el cantautor ha dissolt en la seva música records del primer Bob Dylan (“Una nit als aiguamolls”), orientalisme psicodèlic (“La terra de l’antiga alegria”), reposats aires trobadorescos (“Festa”), etc.
Després de brillar com a baladista amb una altra gran peça ambientada a la Guerra dels Segadors (“La caiguda de Lleida”), Xavier Baró –que es defineix en una de les seves millors cançons com ‘explorador de camins aspres’- va acomiadar-se enrecordant-se’n de Jacques Brel i cantant la seva inoblidable “Amsterdam”, plena de putes i mariners perduts.

Concert: Xavier Baró. Heliogàbal (Barcelona). 14 d’abril de 2011

Publicat al diari Avui

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: