Històries del sud

Veus colpidores

Posted in música, Uncategorized by jordimartifabra on 6 febrer 2011

.

.

.

El Rossinyol del Nil, l’Estrella d’Orient, la Quarta Pirámide… al segle passat, la cantant egípcia Um Kalzum va col·leccionar sobrenoms, va encisar tot el món àrab i va colpir músics com Bob Dylan o Maria Callas. També es diu que Kalzum paralitzava Egipte quan, el primer dijous de cada mes, la ràdio emetia els seus concerts. I s’assegura que al seu funeral, el 1975 al Caire, van acudir quatre milions de persones; tantes com al del president panarabista Nàsser, amb qui l’artista s’havia relacionat força.

La gegantina personalitat d’Um Kalzum ha estat el reclam de les III Nits de Ramadà de Barcelona, organitzades per l’IEMed, que dijous van tenir com a acte central un homenatge a la diva egípcia en forma de concert doble a la sala gran de L’Auditori. Van actuar-hi dos cantants, l’egipci Saïd Hafid i la tunisiana Dorsaf Hamdani.

El primer, un imponent cairota cec, gros i rodó, havia actuat el 2004 al Caixafòrum de Montjuic, precisament el mateix dia que Bob Dylan ho feia uns metres més amunt, al Poble Espanyol. Dijous passat a L’Auditori, davant de força més gent, Saïd Hafid va tornar a lluir-se i a entusiasmar amb una veu que, sense necessitat de traduccions ni justificacions religioses, sap pessigar el cor de l’audiència. Quan aquest home, després de passejar-se per registres greus durant minuts i minuts, aixecava el cap i s’enfilava amb la gola, l’estremiment entre els assistents es palpava. La segona part del programa, protagonitzada per l’esbelta i elegant Dorsaf Hamdani, en la seva primera visita a Barcelona, no va assolir el grau d’emoció de la primera, però va deixar bons moments i un fantàstic solo de qanun (la cítara àrab).

Com a final de festa, la jove Hamdani va convidar a l’escenari el mestre Hafid per cantar plegats. I darrere, estampats en una gran pancarta, el rostre i els cabells sense vel d’Um Kalzum.

Concert: Saïd Hafid i Dorsaf Hamdani

Lloc i dia: L’Auditori (Barcelona). 9 de setembre de 2010

Publicat al diari Avui

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: