Històries del sud

León Gieco a Barcelona

Posted in Uncategorized by jordimartifabra on 18 Juliol 2010

León Gieco a Tilcara. Foto: Alejandra Palacios (www.leongieco.com/Ushu_Quiaca/Alejandra Palacios.htm)

Plantar cara sistemàticament als poderosos i defensar els febles. Hi ha homes que mai no renuncien al poble, perquè entenen que ells mateixos són poble. León Gieco n’és un. Ell és l’autor de la cançó més emocionant que he sentit mai, “La navidad de Luís”. També va escriure una lletra que és altíssima literatura, “Cachito, el campeón de Corrientes”, on aixeca tot un món d’il·lusió i decepció en tres o quatre frases. Divendres passat va actuar a Barcelona, convidat per la Casa Amèrica. Repassem el seu repertori, amanit amb els seus comentaris.

1. “Hombres de hierro”. La primera cançó que va escriure, imitant/copiant “Blowin’ in the Wind”.

2. “La historia esta”. “Els joves de principis dels setanta estàvem molt polititzats. Tots volíem que tornés Perón d’Espanya. I al final ens va cagar; ens havia estat dient com havíem de fer la guerrilla i després se’n va anar amb els de dretes”.

3. “En el país de la libertad”. La bucòlica cançó del seu primer disc que va escoltar en un taxi abans de veure el seu primer disc materialment.

4. “La colina de la vida”. Del repertori de la superbanda Porsuigieco. Primera dedicatòria a l’omnipresent Charly García.

5. “Soy un pobre agujero”. Mitjans anys setanta. Els anys de plom de López Rega. Gieco se sent molt malament.

6. “Tema de los mosquitos”. S’ha d’esquivar la censura dels militars amb històries d’animalets.

7. “El fantasma de Canterville”. Segon homenatge a Charly García, que va escriure aquest rock and roll perquè Gieco el cantés.

8. “Canción para Carito”. Comença la part del recital dedicada al projecte De Ushuaia a la Quiaca, el viatge que a mitjans vuitanta va dur Gieco i Gustavo Santaolalla al llarg i ample de l’Argentina gravant músiques tradicionals i populars en els ambients on aquestes van crèixer. “Carito” és un immigrant del Litoral a Buenos Aires que enyora la seva terra.

9. “La cultura es la sonrisa”. Aquesta jovial cançó no estava prevista, però s’incorpora al repertori perquè la canti una jove vocalista convidada.

10. “Cachito, el campeón de Corrientes” / “Kilómetro 11”. Popurri de chamamé amb la grandiosa història del boxejador fictici Cachito barrejada amb una història d’amor cantada en guaraní.

11. “Como la cigarra”. Dedicada a Maria Elena Walsh.

12. “Canto en la rama”. Dedicada a Leda Valladares. La primitiva vidala, amb la seva memòria del patiment indígena, connecta millor amb els rockers que amb els folkloristes.

13. “Maturana”. Dedicada al Cuchi Leguizamón. Es tanca la part De Ushuaia a la Quiaca.

14. “Puentecito de mi río”. Dedicada a Antonio Tormo. La veu d’aquest fill de valencians va ser la primera que León Gieco va sentir sortint d’un tocadiscos.

15. “La guitarra”. Dedicada a Don Ata seguint l’estil d’Alfredo Zitarrosa. “Signar una cançó amb Atahualpa Yupanqui és el més gran que m’ha passat en quaranta anys de carrera”.

16. “Canción de amor para Francisca”. Dedicat a totes les dones, i especialment a les prostitutes. Gieco col·labora amb les prostitutes de Buenos Aires perquè s’afiliïn a la CTA.

17. “La memoria”. Dedicada a Las Madres i Las Abuelas de la Plaza de Mayo. Punt àlgid del concert. Emergeix el cronista per a qui la denúncia és molt més important que la música.

18. “El ángel de la bicicleta”. Dedicada a Pocho Lepratti, assassinat en la repressió del desembre de 2001.

19. “Los Salieris de Charly”. L’entranyable Charly es consolida com el personatge més homenatjat de la nit. Ell és Mozart i tots els col·legues són els seus salieris.

20. “Ojo con los Orozco”. Dedicat als artistes que van participar al videoclip d’aquesta cançó on només hi ha os.

21. “Cinco siglos igual”. Dedicada a Evo Morales i cantada a capella.

22. “Sólo le pido a Dios”. Dedicada a Mercedes Sosa.

I ja marxem, us deixem amb aquesta suculenta versió de “Sólo le pido a Dios”:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: